Hva hvis jeg sier at hyggelig lag ikke er nok til å utvikle gode team?

Mar 30, 2023

Jeg har iallfall alltid tenkt at 'jojo, det hjelper, da blir vi kjent og får tillit til hverandre', middag og hyggelig lag er jo nettopp det; hyggelig, og vi blir bedre kjent! :)

Og det er jo ikke noe feil ved det, det er hyggelig å være sammen med andre, og man blir bedre kjent.

Og som en start er jo det en grei ting for å komme i gang, bryte isen og føle litt på hverandre. 

Men jeg synes sjelden det har hjulpet nevneverdig på en evt lite tilpasset teamdynamikk når vi er tilbake på jobb. Vi har ikke automatisk fått til endringer eller hvordan vi jobber sammen selv om vi har kost oss med god mat og drikke.

Og forskningen underbygger dette. 

Den viser at hyggelig samvær ikke er nok dersom teamet skal oppnå utvikling og innovasjon

Rett og slett fordi høyt presterende team fortest mulig må etablere den psykologiske tryggheten som handler om å utforske og forsøke å forstå den andres intensjon og ståsted, og samtidig tørre å stille spørsmål. Vi må tørre å være uenige. Det vi si at vi må etablere spilleregler som fremmer konstruktiv konfrontasjon, som handler om å skape tillit gjennom å aktivere opposisjonsfunksjonene i teamet på en god måte. 

For høyt presterende team som er opptatt av utvikling handler gjensidig tillit om at du er sikker på at dine kollegaer stiller spørsmål, er lettere kritiske/undrende og ønsker å utfordre 'etablerte sannheter' uten at noen skal trenge å frykte sosiale sanksjoner. Utvikling krever at man ikke tar alt for gitt, selv når det er eksperten som sier det.

For å løfte teamet til et slikt nivå må man utvikle teamets atferd helt bevisst - og man må øve.

Full enighet, omsorg for hverandre eller det å kjenne hverandres personlige egenskaper er dermed ikke nok til å skape utvikling. 

Følgelig er heller ikke hyggelige lag nok dersom du ønsker et team som kan prestere i uforutsette situasjoner.

Og det er her empati og sårbarhet kommer inn - du må være nysgjerrig, du må ønske å forstå og du må tørre å vise at du ikke forstår, men vil høre mer. Slik skaper man gjensidig tillit og robuste relasjoner for team som skal gjøre det lille ekstra.

Så da mener jeg at hyggelig lag er fint, men det fikser ikke eventuelle utfordringer i teamet. For å få til det må man inn og jobbe med måten vi samarbeider på.

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon