Dette skulle jeg gjerne visst før!

Jan 17, 2024

 

Jo mer jeg lærer om ledelse og godt teamarbeid, til mer tenker jeg at dette skulle jeg veldig gjerne visst før! 

Jeg innser at jeg helt sikkert kunne gjort en del ting litt annerledes - balansert meg selv bedre rett og slett! 

En av mine store utfordringer som operativ leder var at jeg likte kontrollering og rapportering såpass dårlig at jeg bikket over på den andre siden. Det ble sånn at jeg kanskje motarbeidet kontrolleringen bittelitt! ;)

Jeg tror på å gi folk autonomi innenfor rammer. Jeg liker medbestemmelse og løsninger valgt av de som kan ting best, og mener fortsatt at ydmyk, lyttende og empatisk ledelse fungerer bedre enn å være autoritær og kontrollerende - i de aller fleste situasjoner.

Men dette med balanse er vesentlig!

Det er fort at vi faller inn i roller og faste mønstre. Vi både tar og får en rolle hvis vi gjør det samme hele tiden. Gjerne uten at vi er bevisste på det, for eksempel hvis vi benytter samme lederatferd uansett problemstilling eller situasjon.

Teamdynamikk vil også påvirke roller og atferd. Hvis alle andre er JA-mennesker er det fort at teamet får en 'surpomp' som alltid er uenig. Og det forsterker seg av at JA-menneskene blir enda mer JA - til 'den kritiske' sin store frustrasjon, som blir enda mer NEI - og det dannes fast polarisering. 

Ikke det at jeg ble surpomp eller tydelig uttalt kritisk til rapportering hele tiden, men hos meg bygde det seg opp et veldig behov for at min ledelse skulle baseres på tillit. Gjensidig tillit. Og det kan jo bli litt vrient når systemet er bygget opp rundt nettopp rapportering og kontrollering.

Så viser det seg jo at også der er det greit med en balanse. Ikke for mye, men heller ikke for lite. Tillit, men likevel tilstrekkelig kontroll. Empatisk og lyttende, men likevel klar for å ta raske beslutninger når det er behov for det.

Man lærer heldigvis noe nytt hele tida..! 

Ha en fin uke! :)

Hilsen Stine

(Bildet er fra et feltdiagram fra spgr-kartlegging som viser et team der person C - hvis den alltid er slik - antagelig blir ansett som 'surpompen' i teamet. Husk på at dette er like mye et resultat av teamet sin dynamikk - altså hvordan vi jobber sammen!)

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon