spgr kartlegging

Klarer du deg med én lederstil - alltid?

Aug 17, 2024

Når sommeren er over føles det litt som en ny start - nesten som et nytt år! Kanskje tenker du at det hadde vært spennende å forsøke noe nytt for å utfordre og utvikle deg selv i lederrollen?

I den sammenheng er det nærliggende å snakke om lederstiler, ledelsesfilosofier og lederes personlige egenskaper. Her er det nok å ta av; transformasjonsledelse, relasjonsledelse, situasjonsbetinget ledelse, endringsledelse osv. For ikke å glemme rekken av egenskaper du bør ha som leder.

Det er lett å bli betatt av én type lederstil, og da gjerne den som resonnerer best til dine egne preferanser og verdier - eller den du akkurat nå studerer.

Det kan absolutt fungere godt med én type lederstil en stund, men veldig ofte vil du som leder komme over situasjoner der du trenger å finne frem en annen atferd enn du benytter når ting flyter på det jevne - som antagelig er den du er best på, og som ligger naturlig for deg.

La oss ta et eksempel:

Si at du er en empatisk leder, lyttende og opptatt av innspill og medvirkning. Du ønsker et godt gjennomarbeidet grunnlag før en beslutning. Etter å ha lyttet en stund forstår du at det er ulike meninger, og konsensus blir vanskelig å oppnå. Så må du nesten skjære igjennom. Du må ta en beslutning for så å stå for - og argumentere for - både nødvendighet og meningen med endringen. Og selv med all medvirkning er noen misfornøyde - noe du som leder også må håndtere.

Dette er en ganske vanlig setting i hverdagen. Gjennom en slik prosess - liten eller stor - vil du etter mitt skjønn ha behov for å benytte hele spekteret av atferd/lederstiler. Fra empatisk og lyttende til klar og tydelig - gjerne karismatisk og overbevisende - til nærmere autoritær mens du står i stormen. Før du kanskje må lytte litt igjen og være ydmyk nok til å innse at dette muligens ikke var rett beslutning. 

Dette krever mye av deg som leder - ingen tvil om det!

Det gledelige er at du ikke trenger å endre personlighet, men heller lære deg å gjenkjenne hvilken atferd situasjonen skulle trenge av deg som leder - enten det er mer kontroll, omsorg, lojalitet eller opposisjon.

Hva tenker du? Har du en preferert lederstil? Og opplever du at den fungerer like godt i alle situasjoner?

Hilsen Stine 🌸

 

Minikurs for travle ledere

 

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon