Kan selskapsverdier bli verdiløse?

Feb 22, 2024

 

Jeg skal innrømme at jeg har en forsiktig allergi mot selskapsverdier.

Misforstå meg rett - verdier er i utgangspunktet bra. Det er supert å ha gode verdier - også på arbeidsplassen!

Det er bare det at altfor ofte ser jeg at de verdiene som står på selskapets papirer - de som kommer frem i festtalene - ikke er de som etterleves i hverdagen.

Få ansatte kan verdiene på rams hvis de blir spurt. Ikke lederne heller for den saks skyld. De fleste følger heller etablerte vaner for hvordan man gjør ting hos dem. Mange selskaper har ofte ganske like verdier også - som stort sett handler om å oppføre seg ordentlig; være ærlige, åpne, lærende, jobbe tillitsbasert, bærekraftig og lignende. 

Og det er altså ikke noe galt i det. Det som blir galt for meg er når det er helt tydelig at det er mismatch mellom det som sies - gjerne fra ledelsen - og det som gjøres i praksis.

Ta tillit for eksempel. Enhver leder har fått med seg at tillit er avgjørende for prestasjonene. Men hvis bedriften har en masse rutiner for rapportering og kontrollering - som kanskje i tillegg oppleves unødvendig - kan man spørre seg om tillit er en etterlevd verdi. Hvis mellomleder heller ikke har autonomi til å ta egne beslutninger oppleves det ikke som verdien er spesielt godt ivaretatt. 

Når verdien er å være åpen og absolutt alle beslutninger tas av leder eller i den indre kjernen av ledergruppa - uten noen form for medvirkning - virker verdien åpenhet lite treffende. 

Eller når verdien er å være ærlig - og alle vet at kulturen gjennomsyres av baksnakking..!

Hvis man skal ha verdier i selskapet må verdiene etterleves i praksis. Det starter hos lederne - gjennom hva de gjør som rollemodeller, hva de honorerer, gir oppmerksomhet og tilrettelegger for - og hva de tar tak i av uønsket atferd.

Du må 'practice what you preach'.

Derfor er jeg aller mest opptatt av handlinger og atferd i mitt arbeid med ledere og team.

Så er det kanskje litt som med høna og egget - hva skal komme først; verdiene, holdninger eller handlingene? Antagelig en miks. Når en handling gjentas mange nok ganger blir den en vane. Handlinger gir holdninger som utvikler seg til en verdi. 

Handlinger og etablerte normer ser ut til å smitte mer og lettere enn fine ord.

Det å nedfelle felles verdier er for øvrig vrient i seg selv. De må formes med omhu og følges opp i strategier, handlingsplaner, normer og regler - slik at alt henger sammen.

For meg blir altså verdier verdiløse dersom de ikke følges opp av handlinger og etablert praksis. Da er det bedre ikke å ha dem. Festtaler med tomme ord blir bare å understreke avstand mellom ledelse og medarbeiderne.

Det er uansett grunn til å tenke at også verdiene bør være gjenstand for revisjon med jevne mellomrom - slik at man sjekker ut om man praktiserer det man forkynner. Bedriften kan feks være i en ny fase som krever noe annet enn før. Og i en etablert bedrift bør verdiene ta opp i seg de gode vanene som allerede finnes.

Jeg har absolutt tro på at verdier kan være verdifulle - hvis de brukes riktig!

 

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon