Bort med mellomlederne slik vi kjenner dem?

May 22, 2023

Jeg lyttet til en podcast her som dagen, der det var en rekrutteringsspesialist som sa at hun trodde at mellomlederrollen var i ferd med å forsvinne, eller iallfall skifte form.

Jeg mener hun sa at det blant annet kunne skyldes at de mer administrative oppgavene kunne automatiseres, og at rollen i større grad ville handle om å bygge team. Samtidig som vi jobber annerledes nå, med hybride løsninger osv.

Jeg kjente at jeg ble litt glad rett og slett. Ikke fordi jeg har noe imot mellomledelse og heller ikke fordi jeg ikke unner folk en lederjobb, men fordi jeg vet at det er en tøff rolle - kanskje den tøffeste lederrollen man kan ha - fordi det legges så mye i den.

Nesten alle mellomledere jeg kjenner, inkludert meg selv i den rollen, føler seg veldig dratt i alle retninger. Det å prioritere riktige oppgaver, avveining mellom administrasjon, resultatoppfølging, omsorg for de ansatte og å delta som fagperson drar mellomlederne i alle retninger. Man blir ikke nok uansett hva man gjør, sier mange.

Så kommer forventningene ganske kraftig både nedenfra og ovenfra oppå det hele, ikke alltid helt i harmoni.

Avhengig av hvor du jobber som mellomleder er ikke alltid rollen så voldsomt autonom heller. Man er ofte styrt av det som kommer ovenfra, med mindre man har en ledelse som vet å sette pris på ekte medvirkning.

Og noen ganger blir ikke ledergruppa et team som produserer så veldig mye på tvers heller, de blir mer en samling enkeltledere som er ambassadører for egen avdeling. Fordi man ikke helt rekker å finne ut hva gruppa skal produsere, hvordan de skal få det til og hva de er til for sånn i bunn og grunn (Bang). Det er for travelt til å finne ut av i mange tilfeller..!

Men det er jo ikke helt svart altså, ledelse er jo i seg selv fascinerende og veldig spennende. Og man kan løse mye i en organisasjon med tillit, medvirkning og forankring, trygghet, lytting og lignende slik at jobben som mellomleder blir fantastisk.

Likevel er det noe besnærende ved tanken om å la mellomlederne spesialisere seg på å bygge gode team for å sikre at medarbeiderne trives, blomstrer, får ut sitt potensiale og samtidig leverer det som må til på bunnlinja. Kanskje kan det frigi tid til å delta på en annen, mer effektiv og tilfredsstillende måte slik at også lederne blir en aktiv del av teamene, og kan beholde sin faglige interesse samtidig som de sørger for å levere det som trengs.

Så kan dataverktøyene ta seg av rapportering og analyser som man kan bruke for å fastslå at man er på rett vei, og ledermøtene kan handle om strategier, fremtid, utvikling og vyer mot felles mål og intensjon.

Det høres egentlig både spennende, motiverende og interessant ut å utforske, synes jeg, dersom denne rekrutteringsspesialisten skulle ha rett i sine spådommer! :)

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon