Om å legge godvilja til!

Mar 10, 2023

Jeg tror veldig på at man kommer lenger ved å ha troen på at den andre mener det godt!

Både i mine tidligere blogger og i ledelsesfaget generelt er dette med psykologisk trygghet dratt frem som noe av det aller viktigste for høyt presterende team. Det er suksesskriteriet for innovasjon og endring, og det motvirker sjansen for å gjøre uønskede feil i prosessen. 

Og det gjør godt for sjela! :)

Psykologisk trygghet handler om tillit, anerkjennelse og viljen til å forstå intensjonen til de du omgås. Det skal føles trygt å spørre, trygt å dele synspunktet ditt - også når det ikke følger de andre. 

Å forstå intensjonen er særdeles viktig. Hvis du legger godvilja til som utgangspunkt mener jeg du har et mye bedre utgangspunkt for å skape denne psykologiske tryggheten i gjengen din.

Jeg har selv erfart hvor vanskelig det kan bli når godvilja legges vekk. Det blir skikkelig, skikkelig slitsomt, og det gir redusert effektivitet - energien går bort til frustrasjon og misforståelser. Når alt du sier blir tolket i absolutt verste mening blir det rett og slett blytungt. 

Det som gjerne skjer er at man ikke forsøker å forstå intensjonen til den andre, siden du mener du allerede vet hva den andre tenker. Du dropper å forsikre deg om at du har forstått det rett, gjerne også etter at møtet er over. Så kan det spre seg, enten som "vet du hva hen sa?" eller ved at eventuelle misforståelser fører til at oppgaven utføres på en annen måte enn den helst burde. 

Så spør - spesielt der du faktisk er uenig, så er du sikker på at du forsto det rett. Dere får en god diskusjon, eventuelle misforståelser blir feid unna. Så er det greit å være enig om å være uenige også innimellom.

Men putt på godvilja som utgangspunkt. Ikke bare føler du deg bedre, du vil også prestere bedre! :)

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon