Jeg gir egentlig blanke i personligheten din - så lenge du oppfører deg ordentlig i teamet!

Mar 22, 2024

 

Denne gang skal jeg bedrive litt reklame for flinke forskere ved SPGR instituttet - rett og slett! 😊

Aller først definisjonen: SPGR står for å systematisere person-gruppe relasjoner i team. 

Dette er en metodikk som tar på alvor at det som betyr aller mest i teamsammenheng er hvordan teamets medlemmer samspiller med de andre!

Det er viktig å merke seg at definisjonen på et team er at noen er gjensidig avhengige av å jobbe sammen for å få til noe.

Altså er det en forutsetning for teamet at det jobbes med oppgaver du ikke kan eller skal kunne klare å få til alene.

Derfor kan du kan være så flink du vil på et felt, men hvis du ikke får til å jobbe sammen med de du er avhengig av vil dere sammen gjøre en dårligere jobb enn om du var middelmådig kompetent, men kjempegod til å samspille.

Og det er ikke bare noe jeg sier, forskningen på smågrupper og team bekrefter det samme. Godt samspill og psykologisk trygghet er den aller viktigste komponenten for gode prestasjoner i team.

Joda, du må ha rett kompetanse i bunn og grunn. Du må ha nok kompetanse, men du trenger ikke nødvendigvis være eksperten.

Definisjonen på et godt teammedlem - og en god teamleder - i et prestasjonsteam er at du må kunne spille på et bredt atferdsspekter for å kunne trekke ut den samlede kompetansen i teamet.

Du bør være åpen, nysgjerrig og ydmyk for andres innspill, og kunne vise atferd som støtter opp om alt fra omsorg og lojalitet, til kontrollatferd og det å våge å være kontruktivt uenig. 

Skal dere få til utvikling, endring og innovasjon må dere sammen ha en kompleks dynamikk der 

  • alle deltar på lik linje
  • det er lite konflikt og/eller fast polarisering
  • felles oppfatning av hvordan teamet fungerer

Med en spgr analyse vil vi se - og kunne ta tak i - det som burde utvikles videre.

Den fokuserer på at de beste teamene tilpasser sin måte å samhandle på til situasjonen og konteksten - som kan variere hele tiden. Fra enkle, rutinepregede oppgaver til strategiarbeid.

Bruk av teoriene og analyseverktøyet er bare et så godt utgangspunkt for utvikling av deg selv og teamet - slik at dere kan bli skikkelig gode på teamarbeid.

Hvis du vil prøve det, hjelper jeg deg gjerne. Jeg er faktisk helt sikker på at du vil finne det nyttig! 😉

 

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon