Sårbarhet og ledelse

Mar 30, 2023

Kan du vise sårbarhet når du er leder egentlig?

For meg er svaret helt klart JA. Du både kan og bør vise sårbarhet som leder. Det er en av de tingene du kan gjøre for å skape psykologisk trygghet i din gjeng - som igjen fremmer prestasjon i grupper.

Jeg hadde en fin samtale med en leder her en dag, der vi blant annet snakket om det som jeg også har vært innom i en tidligere bloggpost, nemlig det arketypiske bildet på en leder; tydelig, dominant, klare meninger og klare meldinger til enhver tid. 

Så er nok ikke denne oppfatningen av en god leder utbredt innenfor ledelsesfaget, her har man jo lenge snakket om andre kvaliteter som evne til å lytte, samhandle, være ydmyk, ha rett kompetanse, motivere, skape gode relasjoner på arbeidsplassen, vise integritet gjennom ærlighet og rettferdighet. Og flere andre egenskaper egentlig, fordi god ledelse kan beskrives med mange ord.

Det å være ufeilbarlig er ikke en av egenskapene som burde etterspørres. Hvis du aldri viser svakhet vil du i mine øyne ikke kunne oppnå tillit, som igjen er gjødsel for psykologisk trygghet. Rett og slett fordi vi alle har vårt, og vi får mer troverdighet, tillit og også omsorg hvis vi merker at andre også har sitt og tør å være sårbare. Vi er ikke maskiner, ikke en gang når vi er ledere!

Så kjenner jeg likevel på et lite "men". Som jeg egentlig ikke liker, men som jeg har kjent på i egen ledelse og arbeidsliv.

Det handler om ei grense for når det blir for mye rett og slett, slik at man ikke mister fokus på arbeidet som skal gjøres. Det kan bli for vennskapelig, noe som kan det gjøre det vanskelig å dra frem bossen når du trenger det - som du vil trenge når du må bruke styringsretten du faktisk har som leder.

Dersom du har en tung periode kan det være en idé å skrumpe inn sirkelen over innvidde i det daglige. Snakk med din egen leder eller en lederkollega, eller ha en ekstern samtalepartner der du kan tømme ut litt. Så er du bedre rustet til å takle arbeidsdagen og være tilgjengelig for de rundt deg. Altså som i den berømmelige 'ta på deg din egen surstoffmaske før du hjelper andre'.

Men ledere er jo altså mennesker de også, det synes jeg ikke vi skal glemme. Å vise sårbarhet er med på å vise nettopp det, også ledere kan få litt 'slækk' ved å innrømme at de har en dårlig dag.

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon