Når ingen tør si noe..!

Oct 23, 2023

 

Jeg blir aldri ferdig med dette som omhandler gjensidig tillit - eller psykologisk trygghet som vi gjerne omtaler det som i gruppesammenheng.

Det er så grunnleggende for å lykkes både som leder og som team at det ikke går an å slippe tak i det et sekund.

Fordi det er ferskvare. Tryggheten kan brytes ned bare av et hevet øyebryn eller en morsomhet på en annens bekostning - og spesielt hvis den er ment til å treffe hardt. Det er for øvrig en av de mest kjente hersketeknikkene vi kjenner til.

Men tenk deg at det er noe du har veldig lyst til å si. Så gjør du det ikke, fordi du er usikker på hvordan du skal si det for at folk skal forstå deg rett. Eller kanskje det er slik hos deg at din leder eller kollega jo er såpass flink at du er ikke er sikker på om det du tenker er viktig.

Eller det kan være lite tradisjon for konstruktiv kritikk eller innspill i deres gruppe.

Så da sier du det ikke. Og så går det dårlig, og du plager deg selv med at du burde ha sagt noe.

Eller så tar du mot til deg og sier det. Så kan det også dessverre gå dårlig fordi de andre ikke har lært hvordan de bør motta eller håndtere en avvikende mening på en god måte. Dere har ikke øvd på det, og da kan det fort ende med at slike innspill blir tatt imot med en rask forsvarstale. Eller endeløs stillhet.

Da har du det gående! Neste gang blir det ikke så enkelt å si noe, og så går det iallfall ikke bedre med samarbeidet..!

Forskningen konkluderer med at de teamene som presterer best har gruppemedlemmer som tør å si det de mener. Også på en knotrete, upolert måte, kanskje fordi de må tenke mens de prater. Det går greit fordi de vet at alle har samme intensjon og samme lyst til å nå målet som er satt.

Og de har øvd på å gjøre hverandre trygge slik at de ikke mister et eneste godt forslag eller en mulighet til å lære noe.

Det er der empati kommer inn - det å ønske å forstå hva den andre sier, se det fra en annens ståsted.

For noen er det helt naturlig, for andre er det en atferd som heldigvis kan læres.

Jobb med å øke den psykologiske tryggheten i teamet - det lønner seg! :)

Hilsen Stine

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon