Teori selger ikke som hakka møkk på 'insta' for tida!

Mar 30, 2023

Ordet teori er for noen "grøss og gru, nitrist" eller "hva vet nå disse teoretikerne?". 

Og jeg er forsåvidt enig; teori selger nok ikke som hakka møkk på insta for tida.. ;) 

Jeg snakket med en klok mann om virksomheten min da jeg startet opp. Han sa at det å drive med lederutvikling som forretning kan være litt vanskelig, rett og slett fordi vi vet best selv! Det sitter ofte langt inne å be om hjelp hvis det har gått litt feil, eller innse at det er lurt å justere litt. Eller forebygge for den saks skyld, vi har ikke tid til det. Og det kan være vanskelig å lytte til andres innspill når vi vet best selv. 

Men da jeg hørte en psykolog si at det er like mange versjoner av oss som folk vi har møtt, begynte jeg å tenke. Altså oppfatter alle deg og meg forskjellig. Det er jo både fascinerende og skummelt på samme tid.

For det må vel bety at alle oppfatter en situasjon ulikt også?

Og slik er det vel iflg psykologien: vi oppfatter situasjonen på vår måte, fra vårt ståsted, preferanser, forventninger og erfaringer. Så tror vi at sånn ser det ut for alle; one size fits all!

Men hvem av oss har ikke diskutert et møte på gangen etterpå og blitt fascinert over hvor ulikt vi har oppfattet en sak kontra det kollegaen gjorde? Som har tenkt heeelt annerledes, og sett intensjonen fra en tredje person på en helt annen måte.

Så da er faktisk veldig spennende å ha dumpet borti litt teori. For ikke alt er slik som jeg trodde. Heller ikke som jeg har blitt fortalt av andre som mente de visste. Ikke vet jeg alt nå heller, siden det er så komplekst alt sammen. .. men jeg gremmes litt over enkelte ting jeg har insistert på.. sånn egentlig..! ;)

For jeg opplever at nye forskningsresultater gir noen nye innfallsvinkler på ting som jeg skulle ønske jeg visste før, i ulike situasjoner jeg har vært i. Som høyst sannsynlig kunne gjort meg og gruppa bedre. Som jeg kunne brukt til å justere litt. Eller gjort meg tryggere på fremgangsmåten i en situasjon.

Vi blir jo oppfostret på selvrealisering og "du vet best selv hva som er rett for deg". Og det kan være riktig i mange tilfeller. Men hvis det faktisk bare er riktig for deg, kan det likevel være du må tenke litt annerledes når du samhandler?

Så hvis vi kan bruke teorien til å reflektere over egen praksis synes jeg det begynner å bli litt mer spennende. Litt krydder i hverdagen om ikke annet, som kan gi det lille løftet du trenger. Verdt å prøve ut, tenker jeg. 

Og tar du kontakt med meg trenger du ikke en gang å lese teorien. Jeg gjør den om til praksis for deg.

Selger som hakka møkk via bloggen om ikke annet, tenker jeg! 😜 

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon