Hvordan velge rett måte å utvikle seg som leder?

Apr 07, 2024

 

Det står ikke på muligheter for å utvikle seg som leder nå for tida. Nettet vrimler over av hjelp, og det er skrevet masse bøker. Og det er reklame - masse reklame der ute!

(.. greit, jeg ser det, du får reklame også fra meg, men jeg håper du også får litt verdi! ;)

Så hvordan velge hva som er rett når du vil utvikle deg?

For noen vil det passe å lese seg opp selv, for andre vil et masterprogram være måten å gjøre det på - kanskje også for å ha papirene i orden. For enkelte vil et skreddersydd og individuelt opplegg være tingen.

Det handler ofte om en prioritering rundt tid og penger, og kanskje også hvor praktisk og operativ tilnærming du ønsker deg. Uansett bør det forresten være noe forskningsbasert kunnskap inne i bildet. 

Så har jeg en kjepphest, og det er at god ledelse egentlig er et gruppefenomen (ref Sjøvold, Teamet 2022).

Hvorfor? Jo, fordi lederen sjelden får til noe uten teamet/ledergruppa si. En god leder må kunne bygge team, skape felles situasjons- og intensjonsforståelse og må kunne velge den type lederstil som er mest effektiv til enhver tid - avhengig av kontekst. Derfor er teamkompetanse helt avgjørende for ledere - det er ingen 'one size fits all' type ledelse.

Det jeg også er veldig sikker på, er at du lærer best ved å øve i hverdagen - sammen med dem du faktisk skal lede. Ny lærdom må testes og repeteres før den sitter. Helst sammen med andre som har lært det samme - gjerne teamet eller ledergruppa di. Etter hvert som du øver blir du bedre og bedre, og til slutt har du skapt en ny og bedre måte å gjøre ting på - en ny vane. 

Det er også mye enklere å få til endringer hvis du tar litt av gangen - baby steps. Slik blir det overkommelig. Og kan du bruke situasjonen du står i til å lære er det helt gull!

Gjør du det sammen med folka dine kan dere også holde hverandre ansvarlige - det hjelper! ;)

En annen ting jeg er sikker på, er at utvikling krever at du blir bevisst på din egen atferd og hvordan du virker på andre - og også hvordan andre virker på deg. Aller helst bør du få tilbakemelding fra de du jobber med til daglig, selv om det kan være skummelt.

Igjen taler det for å utvikle deg sammen med dem du omgås mest, eller iallfall at deres tilbakemelding benyttes inn i ditt personlige utviklingsløp.

Ingen lederutvikling vil være bortkastet så lenge den på en eller annen måte får rikket deg litt videre, helst litt ut av den berømmelige komfortsona. Kanskje bør du velge noe som gjør bittelitt vondt - på den rette måten vel og merke.

Hilsen Stine

 

PS: Greit, det ble kanskje litt reklame! Men med hold i forskningen om ikke annet. Ønsker du et skreddersydd, forskningsbasert og teamorientert opplegg tilpasset situasjonen din akkurat nå - si fra! ;)

 

 

 

 

Meld deg på mitt nyhetsbrev:

Jeg vil gjerne ha mer informasjon